Algemene informatie

Algemene informatie over Padel

Wat is padel? 

Padel is een mengvorm van tennis en squash. Het wordt met een klein racket en een soort tennisbal in een ‘kooi’ gespeeld waarbij de speelhelften van elkaar gescheiden worden door een net. De bal wordt over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. De sport wordt zowel recreatief als competitief beoefend. Het kent zowel enkel- als dubbelspel. 

Ontstaansgeschiedenis 
De sport ‘padel’ is in 1962 ‘uitgevonden’ door de Mexicaan Enrique Corcuera. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd de sport alleen gespeeld door de Mexicaanse elite en vanaf 1969 ook in Argentinië, maar via het Spaanse koningshuis werd padel in 1970 ook in Spanje geïntroduceerd. 

Vanaf de jaren ’00 begon padel ontzettend populair te worden in Zuid-Europa en Latijns-Amerika. Zo is in Spanje padel de populairste sport na voetbal. Ook in Nederland kreeg de sociale racketsport voet aan de grond. Mede dankzij Guus Hiddink, die in 2006 een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Hoewel de baan niet voldeed aan de officiële eisen, diende het wel een belangrijk doel: plezier maken. 

De KNLTB vertegenwoordigt sinds 2016 padel in Nederland. Sinds de NPB en de KNLTB begin november 2019 een gezamenlijke wedstrijdkalender aankondigden zijn de gesprekken tussen beide organisaties geïntensiveerd. Sinds 1 juli 2020 zijn de NPB en KNLTB gefuseerd. Alle padelactiviteiten gaan verder onder de vlag van de KNLTB. 

Het veld 
Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van 10 op 20 meter, bij enkelspel is dit 6 op 20 meter. Dit terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken). De lijn tussen de 2 helften heet de middellijn en de achterste lijn heet de basislijn, vaak ook baseline genoemd. Het veld en de vakken worden gescheiden door witte lijnen, die deel uitmaken van het speelveld. Terreinen hebben 3 meter hoge betonnen of glazen wanden (achter- en zijwanden). Aan beide laterale zijden is er een 6 meter lange rastering (metaal), met aan minimum 1 zijde een deur in het midden. 

De ondergrond waarop gespeeld wordt, bestaat meestal uit kunstgras, maar er kan ook op beton of gravel gespeeld worden. 

Spelregels 
Padel wordt meestal zonder scheidsrechter gespeeld. Zo wil men de fair play benadrukken. Zoals bij tennis en badminton is de lijn deel van het veld. Raakt de bal de lijn, dan is deze dus goed. De puntentelling gebeurt zoals in tennis: 15, 30, 40, (voordeel indien nodig), game, set, match. 6 winnende games per set, vanaf 5-5 speelt men echter tot 7. Wordt het 6-6, dan volgt er een tiebreak. In de tiebreak wint degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van 2 punten. De opslag wisselt dan anders, om de 2 punten is het aan de tegenpartij. Afhankelijk van de competitieformule speelt men naar 2 of 3 gewonnen sets. 

https://www.nlpadel.nl/alles-over-padel/ontdek-padel/hoe-speel-je-padel/spelregels/

Racket en ballen 

Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord zodat je minder last hebt van de luchtweerstand. Het racket is maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. Je hebt verschil in lichte en zware rackets. Met een licht racket beweeg je makkelijker waardoor je een snellere reactietijd hebt en is dus ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben echter meer power en zijn dus meer geschikt voor gevorderden. 

De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde. 

Padelracket 

Op het moment dat je fanatiek padel gaat beoefenen, wil je natuurlijk je eigen padelracket hebben. Maar hoe weet je welk padelracket geschikt is voor jou? Waar moet je allemaal op moet letten? Wij hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet. 

Vorm padelracket 

Er zijn drie vormen padelrackets: Rond, Traan/Druppel of Diamant. 

Een rond racket is te herkennen aan zijn ronde vorm en ideaal voor de beginnende speler. Doordat de ‘sweet spot’ vrij groot is, is het relatief eenvoudig om de bal goed te raken. 

Een Traanvormig / Druppelvormig racket zit tussen de ronde en diamanten vorm in en is geschikt voor de medium tot gevorderde padelspeler. De ‘sweet spot’ bevindt zich relatief hoog op het racket wat zorgt voor veel power. Dit is een racketvorm die voor aanvallende spelers perfect is. 

Een racket met diamant vorm is voor de gevorderde padelspelers. De ‘sweet spot’ is klein en zit bovenaan het racket. Dit maakt het lastiger om de bal goed te raken, maar het geeft wel veel power bij de aanvallende ballen die je slaat. Voor een beginnende speler is deze racketvorm minder geschikt, want het is lastig om de bal goed te raken.

Gewicht padelracket 

Je kunt kiezen uit twee soorten gewichten van het racket, een licht gewicht (meestal tussen de 365 en 375 gram) en een zwaar gewicht (meestal tussen de 385 en 395 gram). Voor beginners is het lichtere gewicht aan te raden, evenals voor vrouwen en kinderen. De zwaardere variant is meer voor de gevorderde speler, omdat zwaardere rackets zorgen voor extra kracht en degelijkheid. 

Wist je dat je via TC Animo met korting rackets en ballen kunt kopen? Voor meer informatie vragen we je even een berichtje te sturen naar padel@tcanimo.nl. We helpen je graag verder!  

Padellen in de winter!